Jan 11, 2011

Alexander Agung: Permulaan (2)

Tahun 336 Sebelum Masihi.....

Raja dan rakyat negara Macedonia bakal meraikan satu lagi perkahwinan diraja. Kali ini Raja Philip menjadi hos kepada perkahwinan anak perempuan pertamanya hasil perkahwinan dengan Permaisuri Olympias. Pengantin perempuan itu juga ialah adik Alexander. Acara ini sudah dirancang menjadi satu majlis gilang gemilang. Ramai tetamu kehomat dari rakan sekutu Empayar Greek dijemput.
Semua mereka datang, sama ada secara sukarela mahu pun terpaksa, demi menghormati Raja Philip.

Dalam pada itu, angin semilir terus bertiup membawa gosip dan desas-desus akan perpecahan di kalangan keluarga diraja Macedonia sejak lebih setahun lalu.
Perkara ini tidak dapat dielakkan justeru kerana Raja Philip mengahwini Eurydice, seorang gadis bangsawan dari kalangan keluarga diraja Macedonia juga. Isteri Raja Philip, Permaisuri Olympias menentang keras. Namun kehendak seorang raja Empayar Greek tiada siapa yang sanggup membantah.

Majlis perkahwinan bakal dijalankan di salah sebuah istana diraja Macedonia yang terletak di satu kaki bukit. Sudah beberapa hari majlis keramaian pra-perkahwinan berjalan. Di sekeliling istana dan lereng-lereng bukit dipasang dengan lampu-lampu jamung menjelang malam. Esok ialah hari yang ditunggu-tunggu. Suasana amat meriah dan bercahaya. Pelbagai acara budaya Greek dan Macedonia dipersembahkan, termasuk acara suka atletik, persembahan artis nyanyian, magik, pementasan teater dan bacaan puisi.


Sebaik fajar menyinsing, panji-panji kebesaran diraja Macedonia diarak melalui satu kawasan lapang yang disediakan khas untuk majlis itu. Tetamu kehormat dan rakyat jelata sudah sedia menunggu, penuh sesak.


“Sila semua pengawal tinggalkan beta,” titah Raja Philip kepada semua pengawal peribadinya bagi mempastikan para tetamu senang dengan baginda tanpa kawalan. Hanya dua orang puterinya, anak lelakinya Alexander dan bakal menantunya menemani baginda memasuki dewan khas.


Raja Philip tidak sempat memasuki pintu masuk dewan. Di hadapan pintu gerbang yang dihias indah, seorang pengawal peribadi muda melanggar perintah baginda dan berlegar-legar santai di belakang pegawai-pegawai istana. Sebaik sahaja Raja Philip menghampiri pintu gerbang di hadapan pintu masuk dewan, lelaki itu bergerak pantas dan terus membenamkan mata pisau Celtik ke bahagian rusuk baginda. Keadaan serta-merta hingar-bingar dan kelam-kabut. Lelaki yang menikam Raja Philip pantas lari dari situ, sedangkan dalam masa yang sama lain-lain pengawal diraja terus menerkam ke arah Raja Philip yang rebah tidak bernyawa lagi.

-- Akan bersambung.

Sebelumnya:
Alexander Agung: Permulaan

*** Kisah ini adalah fiksyen sejarah berasaskan imaginasi penulis. Tiada kaitan dengan mana-mana sosok dalam sejarah. Sekiranya ada bersamaan dengan fakta sejarah atau nama-nama berkaitan, itu hanya kebetulan sahaja.

** Hakcipta Terpelihara 2011 Web Sutera. Plagiat adalah haram hukumnya dalam agama Islam.

7 comments:

Imran Azmi said...

Tanhniah Tuan Web. Semoga tuan dapat menghabiskan karya tuan dan menjadikan buku tuan karya bestseller dalam sejarah. Amin..

Web Sutera said...

Subhanallah, Tuan Imran. Tinggi sungguh harapan tuan. Takut saya :-) Satu percubaan sebenarnya, Tn. Imran.

Imran Azmi said...

Semoga Allah permudahkan usaha tuan. Insya Allah, niat ikhlas pasti jaya.

Abdul Latip said...

Hebat tuan Web Sutera. Tahniah...pasti laris...

Resmanshah Shakur said...

Terbaik! Saya menyokong tuan...semoga menjadi seorang penulis yang tersohor negara...

Isma Ae said...

Wow menggoda!!

Web Sutera said...

Alhamdulillah. Komen-komen di atas saya ambil dari Facebook.